Bli med på årets workshop

Vi trenger dyktige studenter med på laget! Turen går til Kamøyvær, Nordkapp for TreStykker 2024. Vi skal reise fra Trondheim til Nordkapp og bygge i starten av juli!

Send en søknad til Trestykker24@gmail.com

Det blir TreStykker i år også!

TreStykker x aTELIER AUSTNES

TreStykker 2024

Kamøyvær, Nordkapp

TreStykker x aTELIER AUSTNES • TreStykker 2024 • Kamøyvær, Nordkapp •

BYGGEWORKSHOP 2023

Årets prosjekt Tretakt er en paviljong utenfor Arkitektenes Hus, for sosiale sammenkomster, komplett med egendesignede møbler og bar for mingling.
Byggeworkshoppen har foregått fra 24.juli til 7.august. I den første uken mottok vi en levering av alt treverk fra Moelven. Vi valgte konstruksjonsvirke av Gran, det har blitt brukt både til paviljongen og til de spesialdesignede møblene.
Vi startet deretter med å legge fundamentene som skulle bære konstruksjonen. Asak Flyt bidro med betongheller til dette formålet, og festet en søylesko fast i hellene. Etter at alle hellene var på plass, festet vi søylene som skulle bære resten av gulvet. Essve leverte alle skruene som ble benyttet i prosessen. Med gulvet på plass startet vi arbeidet med å sette opp søylene.
Fargene til konstruksjonen ble nøye vurdert, og vi valgte til slutt plommelilla, oransje og burgunderrød. All endeveden ble malt for å gi både for å gi et lekent utrykk med farger, men også for å beskytte mot råte. Møblene ble nøye designet, og flere prøvemodeller ble laget for å sikre at de ble perfekte. Vi pusset alle bitene til stolene før vi begynte produksjonen og planleggingen av benk plasseringen i konstruksjonen ble også gjennomført.
I uke 2 fortsatte vi med å sette opp alle søylene og monterte takbjelkene. Vi laget også to trapper og en platting som harmoniserte med konstruksjonens stil og logikk. Montasje av krakker og benker fortsatte, og benken i konstruksjonen ble festet. En stilfull bar ble også laget, med to hyller dekket med fliser på toppen og lyseblå fliser på forsiden. Baren ble designet slik at den kunne flyttes etter behov. For helheten ble alle endene i krakkene, benkene, trappene og baren malt så de matchet konstruksjonen.
Tusen takk til alle som har bidratt til å gjøre dette prosjektet mulig! Dette hadde vi ikke klar uten våre faste sponsorer Moelven, ESSVE og AFAG, og årets nye sponsorer ASAK, Sweco og Stor-Oslo Transport. Vi vil også gi en stor takk til Arkitektenes Hus og OAF for et herlig samarbeid. 

05/04/23

Dag 5

Tema: Ferdigstilling

i dag var vi på innspurten av prosjekteringen. Vi samlet oss på starten av dagen, bestemte oss for å dele inn i tre grupper for hvert element. En gruppe konsentrerte seg om møbler, andre vegger og tredje gulv og tak. De jobbet litt i grupper til Andreas Fadum Haugstad fra Bykuben kom og hadde veiledning med de forskjellige gruppene. Så hadde han en kort presentasjon om hva de holder på med. Til slutt hadde vi den siste pinupen, hver av gruppene presenterte det de hadde laget. Så tok vi alle velfortjent påskeferie etter noen intense dager.  

Vi gleder oss masse til å bygge i sommer!





05/04/23

Dag 4

Tema: Videreutvikling

Dagen startet med en felles samling og hadde debatt om ideer som hadde blitt vist de dagene før og hva vi vil jobbe videre med. Vi kom frem til at vi ville ha hovedelementer som moduler, grid, sitte, sosialisere, utstille og fleksible. Så delte vi opp i nye grupper og videreutviklet ideene. I lunsjen ble det servert vafler i finværet. Vi koste oss ute. Etter lunsj jobbet vi videre og hadde pinup på slutten av dagen der gruppene presenterte det de hadde holdt på med. 

På kvelden var vi i AHO pubben,  Sindre hadde laget en veldig bra musikk-quiz og det ble servert veldig god pizza. Det var en veldig hyggelig sosial kveld. 



04/04/23

Dag 3

Tema: Konstruksjon

Tirsdagen startet med en oppsummering av gårsdagen og en samling av ideer. Deretter ble alle delt inn i nye grupper og jobbet flittig med å gi ideene en form frem til 11:15. Da var det en ny samling hvor hver gruppe presenterte det de hadde kommet frem til. Det ble gode diskusjoner og det var mange gode ideer. Mens dette foregikk, fyrte Oda og Sindre opp grillene på taket og gjorde klart til grilling. I lunsjen gikk alle opp på taket og spiste en felles lunsj med grillmat. Etter lunsj fikk vi besøk av Hans Bjørn Holther som presenterte relevante referanseprosjekter og delte mange morsomme tanker rundt trekonstruksjon. Han avsluttet med setningen «hvorfor synes vi dette er pent?», som startet en samtale rundt trekonstruksjoner. Hans Bjørn ble på skolen og veiledet gruppene frem til siste gjennomgangen. Alle gruppene presenterte på nytt og det var imponerende å se hvor effektive gruppene er med tiden. Etter en lang dag med mange tanker og høyt tempo hadde alle behov for å slappe av. Styret tok alle med til sukkerbiten bak operaen for de hadde leid Albatrossen, den største badstuen. Det var et godt oppmøte og samtlige badet! (selv med en temperatur på rundt 3 grader). To timer gikk fort, og alle gikk hvert til sitt, uthvilte og klare for en ny og spennende dag.


03/04/23

Dag 2

Tema: Brainstorming 

På dag 2 startet vi opp med å dele inn i grupper. Gruppene arbeidet med å utvikle ideene man fikk etter befaringene. Deretter hadde vi pin up av ideene. Hver gruppe presenterte ideene sine. 11:00 fikk vi besøk av Taale Kjøs fra Resirqel som snakket om hva resirqel er, hva ombruk er og hvordan de ønsker at samfunne skal ta i bruk ombruk. Etter presentasjonen gikk Taale Kjøs rundt til alle gruppene og hadde veildening. Så hadde hver gruppe presentasjon av ideene sin og vi snakket felles om hvordan vi vil gå videre. 

Etter vi var ferdig med å jobbe for dagen dro vi på bruktbutikker rundt i Oslo for å se etter kopper og t-skjorter til vi skal trykke på TreStykkerlogoen.

Vi sluttet dagen med felles grilling av pølser og burger på taket på AHO!


02/04/23

Dag 1: Påskeworkshop 2023

Tema: Befaring

Første dag i påskeworkshopen møttes vi på aho. Vi samlet oss, styret hadde en innledende presentasjon der vi fikk vite hva vi skulle gjøre i uken og en introduksjon av styret. Vi så på tomtens plan og fikk utlevert oppgaven. Årets oppgave er å bygge på Arkitektenes Hus, utenfor hagestuen på en gressplen. Vi ble delt inn i 6 grupper og startet med å bli kjent, brainstorming og delte tanker om tomt og diskuterte de ulike kvalitetene vi ønsket å fremheve på området. Alle som ville fikk en omvisning på AHO.

Vi tok så en liten byvandring bort til arkitektenes hus, hvor vi fikk omvisning. Espen Heggertveit fra Oslo Arkitektforening kom og snakket om mulighetsstudie på tomten, hvordan huset brukes og ønsker om videre bruk. Frem til lunsj så vi på tomten og tegnet ideer. I lunsjen fikk vi deilig pizza av NAL. Etter mat dro vi tilbake til skolen, jobbet videre i grupper med å snakke og utvikle ideer. På slutten samlet vi oss, snakket om ideer sammen og hadde en oppsummering av dagen. Introdagen ble avsluttet med en øl på Fyrhuset. En intens og spennende dag! Vi gleder oss til å jobbe videre.

14/04/22

Dag 6: Påskeworkshop 2022

Dagens tema: Ferdigstilling og Avslutning

Siste dag i dag og prosjektet skal ferdigstilles! I et rasende tempo kom vi alle til enighet og landet årets TreStykker prosjekt. Takk for nå, ses til sommeren!

13/04/22

Dag 5: Påskeworkshop 2022

Dagens tema: Videreutvikling og Detaljering

Day 5 What happend: Realisation 1: A whole day of sun in Trondheim is possible. Last night we decided on a collectively concept, well we thought so. After a group session in morning and the presentation after lunch - amazing sun! - we figured out that there are still many decisions to discuss. Roof? Yes, would be good to have one: Gable roof? To static? To complicated to combine with an exhibition concept? Ok, pent roof! But facing which side? Down the hill? Up the hill? Realization 2: Always go back to the side and proof your concept. After the collective decision on roof and location of the future building we went back into „specialised“ group. One working with construction, one with fassade + light featuring an openspace planning and a interior design group. Some feedback after that session came from Nøyson architects. Realisation 3: A good work flow needs a break somtimes. The sun inspired us to do a barbeque for dinner. After a well deserved dinner break the plan is to go to „Havet“, do a sauna and might dip pur toes in the ocean. "

 

12/04/22

Dag 4: Påskeworkshop 2022

Dagens tema: Konstruksjon og Typologi

Dagens tema var typologi og konstruksjon. Vi startet dagen med et inspirerende innlegg av Andreas Gjertsen fra Fúr Arkitekter. Her fikk vi innblikk i noen av hans prosjekter rundt om i verden. Deretter jobbet vi videre i smågrupper med dagens tema. Lunsjen kunne vi endelig nyte utendørs med vårsol, kvikklunsj og appelsin. En forsmak på været i august (håper vi!!). Etter lunsj samlet vi tankene våre i plenum. Mange gode ideer, men vi er på flere ulike bølgelengder. For å samle oss litt dro vi ned til tomta for ny inspirasjon og en reality check. Trond Eide, sivilarkitekt og lærer ved NTNU, tok turen innom og kom med gode innspill. Med nytt mot fortsatte vi jobbingen på Skiboli fram til middag. Dagens meny var pizza og lasagne som også kunne nytes ute med jakke på. For en dag! Til og med sjokolade til dessert. Vi hadde også en kveldsøkt hvor vi konkretiserte konstruksjonsprinsipp for videre utvikling i morgen. Nå begynner det virkelig å ta form!

 

11/04/22

Dag 3: Påskeworkshop 2022

Dagens tema: Gjenbruk og Materialer

Dagen startet med en lærerik forelesning fra Nøysom Arkitekter om ombruk. Etter det ble det presentert ulike materialer fra bygninger som vi potensielt kan bruke i prosjektet. Etter lunsj snakket Jan Gunnar Skjeldsøy fra Stiv kuling arkitekter om deres filosofi og vi fikk høre om noen av deres inspirerende prosjekter. Deretter jobbet vi i grupper med utgangspunkt i en valgt materialpalett og presenterte for hverandre hva vi hadde gjort. På kvelden gikk vi til BROR og fikk servert gode burgere. Dagen ble avsluttet med ekskursjon til Svartlamon, hvor vi blant annet tok en titt på eksperimentboligene til Nøysom Arkitekter. Alt i alt en veldig fin og lærerik dag!

 

10/04/22

Dag 2: Påskeworkshop 2022

Dagens tema: Idémyldring

I dag startet vi med oppmøte og innføring av dagens oppgaver. Planlegging av urbane strategier i grupper sto først for tur. Hver gruppe så på ulike muligheter for hvordan man på best mulig måte kunne utnytte området til Grensen. Her skulle det diskuteres hva gruppen ville definere som det viktigste å ta med seg videre til prosjekteringen. Temaer som karakter, lavterskel, sesonger og møte mellom by og campus ble tatt opp innad gruppene. Ved gjennomgang med alle gruppene ble det laget en smørbrødliste med de viktigste punktene som hele gjengen ville ta med seg videre til neste del.

 Det ble dannet nye grupper og vi jobbet videre med smørbrødlisten som utgangspunkt. Prosjekteringen er satt i gang! Nå tok vi i bruk modellarbeid, raske skisser og jazzing med mål om å få tankene ned på papir før presentering for resten av gruppene. Det kom frem at mange temaer gikk igjen, og spesielt da fleksibilitet innad i konstruksjonen. Skyvevegger, flyttbare vegger og andre interaktive løsninger var en gjenganger. 

Når dagens oppgaver var gjennomført var det hjemmelaget marokkansk

gryte laget av styregjengen til middag, det smakte!

 

GRENSEN

09/04/22

Dag 1: Påskeworkshop 2022

Dagens tema: Tomt

På workshoppens første dag møttes vi foran hovedbygningen på NTNU. Da alle var samlet, fikk vi en introduksjon av styret og generell informasjon om hva som skulle skje i løpet av uka. Styret la også frem de ulike forholdene rundt årets trestykker, slik som hvor vi skulle bygge og hvilke materialer som ville være tilgjengelig for oss.  

De av oss som kom utenbys fra fikk så en guidet tur rundt på NTNU-studentenes tegnesaler og fikk se den fantastiske studentbaren Skiboli! Tema for dagen var tomten, og hele gruppen tok turen ned på tomten for å ta inn førsteinntrykk, og få en ide av området som helhet. I resten av tiden frem til lunsj delte vi tanker om tomten, og diskuterte de ulike kvalitetene vi ønsket å fremheve ved området.  

Lunsjens store høydepunkt var da styremedlem og bursdagsbarnet Fredrik ble overasket med kake og bursdagssang. Etter lunsj holdt kontoret nøysom arkitekter et interessant foredrag med utgangspunkt i deres egne prosjekter, hvor de blant annet beskrev hvordan brukermedvirkning er sentralt i deres arbeid. Da vi var ferdig med arbeidet for dagen dro vi hjem for å lade opp til kveldens festivitet, som startet med pizzavors med utsikt til den flotte Nidarosdomen. Introdagen ble avsluttet på utestedet tyven hvor gjengen erobret gulvet med sine beste dancemoves.  

Takk for en fin dag! 

TreStykker TreStykker

Trestykker 2022 Trondheim

nylederstrestykker-01.jpg

Er du på jakt etter en kreativ utfordring? Er du interessert i arkitektur, landskapsarkitektur og design? I 2022 er det Trondheim sin tur å arrangere TreStykker og vi søker derfor en leder for workshoppen!

Trestykker er en studentdrevet workshop for arkitektstudenter på AHO, BAS, NMBU og NTNU. Formålet med Trestykker er å gi muligheten til å få prosjekterings- & byggerfaring i tillegg til det man får gjennom studiet. Som leder vil din rolle være å sette sammen et styre som organiserer prosjektet fra start til slutt. 

Send inn din søknad til trestykkerbergen2021@gmail.com innen 18.oktober

Håper å høre fra deg!

Med vennlig hilsen Lederteamet ved Trestykker Bergen 2021

 

Are you looking for a creative challenge? Are you interested in architecture, landscape architecture and design? TreStykker 2022 in Trondheim is looking for a new leader!

Trestykker is a student-run workshop for architecture students at AHO, BAS, NMBU and NTNU. The purpose of Trestykker is to give the opportunity to get design & construction experience in addition to what you get through the study. As a leader, your role will be to put together a leader-team that organizes the project from start to finish.

Send your application to trestykkerbergen2021@gmail.com by 18 October 

Hope to hear from you! 

Sincerely, the leader team at Trestykker Bergen 2021 

Read More
TreStykker TreStykker

Påskeworkshop 2021, dag 6!

03.04.21

Brace yourself, the end of the easter workshop is coming!


IMG_4757.jpg
 

Oppdatering

Før deltakerne fikk fortsette med å gjøre siste innspurt av gårdsdagens konseptutvikling (kvikkoppgave 5), tok Alvar ordet og presenterte fram en oppdatering på hvordan tomten blir brukt og ser ut idag. Alvar hadde nemlig vært på tomtebesøk og møtt flere barn og ungdommer som bruker området i dagligbasis.


 

Konsept

Konseptene blir mer og mer presise, og gjør det lettere å utvikle videre på til neste fase! Formspråket er i stor enighet om en slags form for bevegelse, som består av ulike ``bokser og moduler`` i ulike størrelser, som kan rommer ulike materialitet og aktivitet. Diskusjonsemner som matrialitet, nytt og gammelt, møtet mellom konstruksjonen og landskapet er klare sjangre som kommer frem.

Alt i alt er vi svært fornøyde med både arbeidsinnsatsen og resultetet som vi har oppnådd etter den 6 dagers intensive workshopen. Vi gleder oss til å arbeide videre på dette grunnlaget og ser et stort potensiale i konseptet!

drawing.jpg
Skjermbilde 2021-04-06 135044.png
 
image.png
 

 
2021-04-03 (1).png

Avslutning for tegneworkshop 2021

Vi vil gjerne takke alle deltakerne for deres gode arbeidsinnsats og humør, de har bidrat til å skape et positivt og spennende arbeidshverdag, og fortjener alle en god klapp på skuldra <3. Vi ser frem til å se dere igjen til sommern, godt jobba!


Read More
TreStykker TreStykker

Påskeworkshop 2021, dag 5!

Nest siste dag er ferdig og man kjenner at nervene før the finals decisions skal tas. Etter en hyggelig quiz-avslutning på dag 4, begynte vi med friskt mot på langfredagen.

Steffen innledet det hele med en liten forelesning om design og formspråk, hvor fokuset naturligvis lå på prosjekter med gjenbruk i forsetet. Da blant annet dette paviljong-prosjektet fra Encore Heureux.

Screenshot 2021-04-02 at 17.29.59.png

Etter dette startet arbeidet med å fremstille et overordnet formspråk for å vise hva vi faktisk vil gjøre for og med Elvetun på sensommeren. Oppgaven her gikk ut på å utvikle og ankre et konsept på siten. Utvilke tidligere nevnte formspråk, utforske hvordan møtet mellom nytt og gammelt vil være, og gjerne komme med en tittel og forklarende setning på det hele.

Basert på konseptene gruppene presenterte på slutten av dag 3 kom vi frem til et felleskonsept basert på den generelle tanken til det som ble gjort da. Vi valgte å kalle konseptet slangen og eggene. Koble sammen elementer og en sosial/fysisk aktivitet for å tiltrekke for fra utsiden til det grønne området på Elvetun. En generell bevegelse, slangen, og flere små happenings spredt rundt, eggene. Hvor skal man hvile, hvor skal man bevege seg?

Screenshot 2021-04-02 at 17.34.14.png

Ellers har vi flere bilder av hjemmekontorene, utrolig fint å få se hvordan vi jobber når vi ikke kan møte hverandre før sommeren! Her har vi utsiktene til Miriam, Petter, Inger og Susanne. :)

Sjette og siste dag venter oss i morgen, vi er spente på resultatet!

Read More
TreStykker TreStykker

Påskeworkshop 2021, dag 4!

01.04.2021

To fool or get fooled?


 
GHGGHGJH.JPG
SPAE.jpg
Skjermbilde 2021-04-05 151027.png
Skjermbilde 2021-04-05 151811.png
Skjermbilde 2021-04-05 151054.png

Gårdsdagens kvikkoppgave 4 fortsettes og gjøres klar til å bli presentert etter lunsj. Oppgaven går ut på å at gruppene danner en konsept som har relasjon til tomten i Elvetun.

Mangfoldige av ideer og konsepter strømmet inn, kommentarer og gode diskusjoner ble dannet og fundamentet for prosjektet har begynt å legge seg. Deltakerne arbeider godt og dette begynner virkelig å se bra ut!


 
2021-04-01.png

Quizzzz
Som et avbrekk på de intensive arbeidsdagene, holdt Petter quiz på slutten av dagen. Det ble holdt to ulike runder, hvor totalpoenget av begge quizene tok en til seier.

God musikk,store smil og enda større engasjement skapte en energisk og positivt atmosfære.

For de på topp 3 med mest poeng, venter det premie i Bergen når byggeworkshopen skal i gang.

Stor klapp på skuldra til Quiz-generalen Petter for et meget godt stykke arbeid av vertskap!


Read More
TreStykker TreStykker

Påskeworkshop 2021, dag 3!

Nå er vi ferdig med tredje etappe og konseptene begynner å spire!

Dagen startet med at gruppene presenterte sitt tema satt i kontekst, temaene “Overview”, “Presence of people”, “Connections”, og “Time and Vegetation” ble diskutert. Man så hvor forskjellig man kan, bør og gjerne må jobbe ifm. zoom og MIRO, men alt i alt ser man at arbeidet bærer frukter og  TreStykker2021 faktisk begynner å ta form!

Screenshot 2021-04-16 at 11.00.10.png

Etter en god lunsj holdt Alvar en liten forelesning om tanker rundt konsept og hvilke spørsmål man kan stille seg selv for å utforske hva man er på jakt etter. Hvorfor vil man noe, hvordan skal man gjøre det, hva fører dette med seg?

Screenshot 2021-03-31 at 13.13.29.png

Vi tok også et lite dykk i finn og begynte å se litt på hvilke materialer som finnes der ute og hva slags potensiale som ligger der. Hva finner vi, og egner det seg til gjenbruk?

På slutten av dagen ble vi delt inn i nye grupper og begynte å utvikle konsept basert på temaene vi syntes var viktigst samt tidligere tanker og noe av skattekisten med gjenbruksmateriale som er der ute. 

Ellers har vi fått tilsendt noen koselige bilder av noen av deltagernes hjemmekontor hvor påsken tilbringes! Her ser vi Julianne, Elisa, Nadir, og Krzysztof sine arbeidsstasjoner!

Read More
TreStykker TreStykker

Påskeworkshop 2021, dag 2!

03.30.2021


 
God liv og driv på den digitale arbeidsplattformen!

God liv og driv på den digitale arbeidsplattformen!

Ready for round 2? :)

Gårdsdagens runde av navigering og bruk av Miro-brettet, ser ut til å fungere! Kvikkoppgave 2 er lastet opp og inneholder mange gode og spennende besvarelser, angående hva som gjør en uteplass trygg og god.

Vi sparket dagen i gang med å presentere kvikkoppgaven 2 individuelt, etterfult av en diskusjon. Ulike syn og tilnærminger skapte dype og interessante samtaleemner.

Tett på tett med presentasjon av kvikk-2, hadde vi Lunsjforedrag med Nøysom Arkitekter. Foredragsholderen presenterte ulike emner som ekperimentell bolig, gjenbruk, tidligere Trestykker og mer… Hvor den sistnevnte skapte stor nysjerrighet rundt gjenbruk som kobler seg til de tre tidsformene: fortid, nåtid og framtid.

Hvordan kan vi ta gårdsdagens til nuet og det kommende?

 
Presentasjon av Trestykker 2011 prosjektetet RAKE av Nøysom Arkitekter.

Presentasjon av Trestykker 2011 prosjektetet RAKE av Nøysom Arkitekter.

 
Skjermbilde+2021-03-31+034902.jpg

Etter en forlenget lunsj, gikk vi så tilbake til å begynne å sortere og organisere slektskapet av tanker fra kvikk-2. Deltakerne har fått mykere skuldre og deltar tett om drøftingen av slektskapet. Her kom vi fram til 4 klare kategorier, hvor vi delte oss inn 4 grupper basert på kategorien og bevegde oss mot Kvikkoppave 3 og slutten av dagen.

Kvikk oppgave 3 -Tema og kontekst

Gruppene plasserer Kategorien/temaet i kontekst. Presentasjon av utforskelsen og funnene blir framført i morgen! :)

To be continued…

Slektskapstreet


Read More
TreStykker TreStykker

Påskeworkshop 2021, dag 1!

wwwwWHATS UP GUYS?! I dag kom vi i gang med årets digitale påskeworkshop, og vi fikk alle introdusert oss selv til de andre og begynne å bli kjent med hverandre og tomten. 

Pitteliten gjeng samlet på BAS

Pitteliten gjeng samlet på BAS

Vi begynte dagen med presentere kvikkoppgave 1 som gikk ut på å fortelle litt om oss selv, hvem vi er, hvor vi er fra, og hva gjenbruk er for oss. Her fikk vi mange fine syn på saken, forskjellige betraktninger og noen gode meningsutvekslinger. Gruppen sitter på mye god kunnskap, og vi er nå enda sikrere på et godt sluttresultat når vi har slått inn siste spiker i midten av august!

Etter en goood og dryg lunsj kom Linn, som styrer Elvetun Ungdomsklubb innom for å fortelle mer om klubben og uteområdet. Her fikk vi en bedre forståelse for hvordan det hele drives, hva som ønskes - og ikke ønskes - å bygges der. Linn svarte på alle spørsmål og tanker vi hadde om stedet og uttrykte stor glede for at vi skal ta fatt på området. Veldig trivelig med gjensidig engasjement fra både klient og studenter!

På slutten av dagen ble neste kvikkoppgave presentert. Her er tanken å visuelt uttrykke hva man selv ser på som en trygg og god møteplass. Dette blir presentert og diskutert når dag to setter i gang på tirsdag.

Det var god stemning i zoomen selv på slutten av dagen, gode greier, god S!

Det var god stemning i zoomen selv på slutten av dagen, gode greier, god S!

Read More
TreStykker TreStykker

Byggeworkshop Dag 9

Idag var dagen for åpningen av årets Trestykker-konstruksjon i Vaterlandsparken i Oslo. 

Etter å ha jobbet intense, lange dager, med effektive og målrettede arbeid var vi endelig klar for å vise omverdenen det vi har skapt. Vi inviterte til åpning i parken fra kl 17, med lett servering av boller og brus, og med muligheten til å delta i konkurranser med premier. Blant publikum var gode venner og familie og faste brukere av parken. Store som små tok i bruk konstruksjonen og testet ut bruken. Med konstruksjonen vår har vi ønsket å invitere til ulik bruk av benker og bord, hvor man kan sitte høyt oppe, på et bord, på en benk, eller til og med på bakkeplan. Konstruksjonen inviterer til å være kreativ i bruk av sitteplasser, som en forbipasserende så fint sa ‘’her må jeg tenke før jeg setter meg ned!’’, her gjelder det altså å være kreativ.  Barna viste at benkene og bordene ikke bare kan brukes til å sitte på, men også til å klatre og leke på. Vi håper at konstruksjonen vår blir tatt godt imot av Vaterlandsparkens faste brukere, så vel som nye brukere av parken. Fikk du ikke kommet på åpningen? Ta en tur innom og se da vel!

Read More
TreStykker TreStykker

Byggeworkshop dag 8: Det nærmer seg!

Klokka var halv ni da vi ankom parken fredag morgen. Den varme strålingen fra sola og asfalten satte øyeblikkelig inn, og kollektiv innsmøring av solkrem fant straks sted. Lite tydet på at vi skulle fryse idag.

At det nærmet seg slutten på en lang uke kunne vi kjenne på stemningen, både blant oss som deltok og blant tilfeldig forbipasserende som gledet seg til helg. Vi så veldig frem til å bli ferdig, til å kunne vise folk det vi hadde jobbet med den siste tiden, til endelig å få oppleve hvordan dette prosjektet ville se ut og virke i full skala. Vi var spente på hva folk ville mene og si om det vi hadde lagd.

Det aller meste var på plass nå. Kun noen få moduler gjensto å montere. Vi brukte imidlertid litt mer tid enn antatt på å tilpasse modulene til underlaget, da det var uforutsette forhøyninger i asfalten enkelte steder. Vel hadde vi spart oss mye arbeid ved å bygge modulært, men med så mange kontaktpunkter og -flater som oppstod mellom modulene og mot bakken, som følge av at de var forhåndsbygget og kledd stykkevis, var det en aldri så liten prøvelse å luke bort alle glipper og avvikende vinkler. Men det gikk, med tiden og hverandre til hjelp.

Det mange av oss nok var aller mest spent på, var å se hvordan konstruksjonen ville bli med de grønne feltene. Litt senere på formiddagen ble nemlig sedummattene fraktet inn, og iløpet av noen timer lagt på plass i hver sin plantekasse. Da gjensto bare vannbordene og siste finpuss (bokstavelig talt) på skjøter og overganger. Og for et syn det var, da dagen var omme og strukturen vår stod der lysende gyllen og herlig duftende av harpiks.

Read More
TreStykker TreStykker

Byggeworkshop Dag 6

Dag 6: Ferdigstilling av moduler og blomsterkasser

I dag fikk vi besøk av Derbigum som hjalp oss å ferdigstille blomsterkassene. 

Tradisjon tro ble dette utført ved bruk av en propanbrenner til å smelte membranen fast i treverket. Membran er et solid og rotbestandig belegg som forlenger blomsterkassenes levetid og regulerer dreneringen av regnvannet. 

Det var stor entusiasme i gruppen over fremgangen i blomsterkassenes utvikling, men vi måtte alle smøre oss med litt tålmodighet da sedummattene ikke legges på før om to dager.  

Til tross for dårlig vær var det ingenting som stoppet oss i å bli ferdig med de siste modulene. Takket være NBMU, har vi hatt tak over hodet inne på verkstedet og et arbeidstelt ute på asfalten. Med god stemning og flyt i arbeidet har vi rulert på arbeidsstasjonene inne og ute.

Moduler som utgangspunkt for konstruksjon har gitt oss en forutsigbarhet i forhold til tid og arbeidsmengde, med kun to dager igjen før åpningen ligger vi godt ann i forhold til skjema. 

I morgen fraktes resterende moduler og blomsterkasser fra Ås til Vaterlandsparken og vi gleder oss til å se prosjektet i kontekst med det urbane bylivet på Grønland i Oslo!

Read More
TreStykker TreStykker

Byggeworkshop Dag 4

Dag 4 – Mandag 3. aug. var dagen for å frakte modulene til konstruksjonen i vest i Vaterlandsparken, for så å sette disse modulene sammen. Vi delte oss inn i to grupper, der den ene gruppen møtte i Vaterlandsparken, og den andre på Ås. Mens de i Oslo begynte å sette sammen modulene, fortsatte de på Ås med å ferdigstille de siste modulene, samt plantekassene til konstruksjonen i vest. En av utfordringene vi møtte, var hvordan kledningen til plantekassene skulle løses, ettersom dimensjonene til plantekassene varierte noe fra kasse til kasse. Etter hvert som modulene ble ferdigstilt, kjørte vi disse med tilhenger til Vaterlandsparken. I alt ble det to turer med moduler og plantekasser. Med fantastisk vær og mye liv, var det topp stemning i området der den andre gruppen jobbet med å sette sammen modulene i parken. Dette var også første gang vi fikk se modellen vår i 1:1 skala. Dagens mål om å fullføre konstruksjonen i vest ble nådd, og vi avsluttet dagen med litt rolig grillmat.

Read More
TreStykker TreStykker

Byggeworkshop Dag 3

Blogginnlegg Trestykker 2020: Byggeworkshop dag 3 - søndag 2. August

Målet med i dag var å bli ferdig med alle modulene vi trengte til den vestlige konstruksjonen. Vi skulle også begynne å pakke noen moduler på tilhenger, klare til å fraktes til Vaterlandsparken allerede i morgen. Mange av modulene var allerede bygget, og de fleste fortsatte der de slapp i går.

Ukas snakkis har vært dagens regnvarsel, men det regnet ikke like mye som det var meldt. Vi har tilgang til et verksted, men på grunn av plass jobber vi hovedsakelig utendørs. Da vi merket at regnet kom måtte vi raskt få dekket til materialene og rydde plass under arbeidsteltet, slik at vi kunne fortsette jobbingen selv om det regnet. Trevirket vil utvide seg om det blir vått, noe som kan føre til problemer når vi skal skru alt sammen. Vi ønsket derfor å jobbe med tørre materialer så langt det lot seg gjøre.

Etter lunsj innendørs (et hyggelig avbrekk fra det grå været) skiftet vi fokuset over til å lage plantekasser. Vi lagde først en prototype, som kunne være et utgangspunkt for resten. Da ble det lett og effektivt å klargjøre resten. Til plantekassene bruker vi resirkulert treverk. Dette er materiale som tidligere har blitt brukt i byggeprosjekter, og tatt vare på ved riving.

Vi forsøkte også å sette opp alle modulene slik de skal stå, for å se hvordan det vil se ut før vi frakter det til parken. Når det til middag ble duket opp med pasta, kunne vi spise ved våre helt egne møbler. Konstruksjonen åpner for mange forskjellige måter å sitte på, og det var gøy å se hvordan ulike naturlige møter dannet seg mens vi spiste.

I morgen deles vi i to, da noen skal begynne å jobbe i Oslo.

Read More
TreStykker TreStykker

Byggeworkshop Dag 2

Dag to på byggeplass startet med en liten oppsummering av gårsdagen og inndeling av nye grupper med nye arbeidsoppgaver. Målet for dagen var å produsere en del av modulene for vestsiden av konstruksjonen, men før vi kunne begynne på det måtte vi kutte til en del treverk, bore hull til gjengestag og sette oss inn i detaljene for montering. Gjengen sto på i strålende sol helt fram til lunsj. Den ble holdt under et stort tre i nærheten for å få litt skygge fra varmen, og var rett og slett så koselig at respektive blogginnleggansvarlig glemte å ta bilder underveis. 

Etter lunsj hadde vi en liten oppsummering av hvor langt vi var kommet. Og de første modulene ble påbegynt av deler av gruppen. I solsteken ble det også satt på litt god musikk og snart sto alle og jobbet med ulike moduler. Stemningen ble om mulig enda bedre da første modul ble ferdig! 

Mot slutten av dagen ble til og med en bordmodul klar! Alle delene vi hadde laget ble utprøvd flittig😊

Dermed ble også dagens mål nådd, selv om vi avsluttet litt tidligere enn planlagt. Dette gjorde vi for å kunne spille volleyball og spise pizza mens værmeldingen fremdeles meldte sol:)

Read More
TreStykker TreStykker

Dag 9: Ved veiens ende

Da har vi ankommet siste dag av idèworkshopen. Planen for i dag var å fortsette arbeidet der vi slapp dagen før. Vi ble delt inn i mindre grupper der noen jobbet med formen og ferdigstilling av 3D-modell, mens andre utarbeidet konstruksjonen til plantekassene og sittebenkene. Deretter ble alt av materiale gjennomgått i plenum. 

Etter en del diskusjoner og avstemninger spikret vi fast flere hovedgrep, slik som blant annet ulike høyder og bredder på både benkene og bordene. Vi undersøkte hvordan konstruksjonen skulle møte bakken og hvordan vi kunne bruke materialet vi har til disposisjon på en fornuftig måte. I tillegg stemte vi over hva slags type planter som skal brukes, og endte opp med å velge sedum da denne arten er hardfør og visner ikke i løpet av året. 

Siden dette var siste dagen av idéworkshopen var det flere som måtte reise tidlig, dermed ble det en gradvis reduksjon i antall deltagere ut over dagen, likevel fikk vi tid til en hyggelig felles lunsj midt opp i alt arbeidet.         

Med dette takker vi for en flott og lærerik workshop hvor vi har lært mye av hverandre på tvers av de ulike arkitektskolene. Vi gleder oss til neste del av workshopen om en måneds tid, da skal det bygges!

Read More
TreStykker TreStykker

Dag 8: Konkretisering

I dag var det den nest siste dagen av idéworshopen, og vi prøvde å arbeide med prosjektet så konkret som mulig. Vi begynte dagen med å jobbe i to grupper hvor den ene hadde ansvar for konstruksjon og detaljer, mens den andre jobbet med helhet og uttrykk. 

Gjennom dagen hadde vi jevnlige møter hvor vi diskuterte mulige løsninger, og hvordan konstruksjon/ detaljer påvirker uttrykket og omvendt. Noen jobbet med fysisk modell, noen med ArchiCAD og andre med håndtegninger for konstruksjonsprinsipper. Det var gode diskusjoner som tok opp gode poeng. I mange saker var vi ganske todelt, og etter fredagens utrolige avstemninger hadde vi mer fokus på gode diskusjoner. 

Det ble også laget en fullskala modul med omtrent samme dimensjoner som skal brukes på den endelige konstruksjonen. Dette gjorde det så mye lettere å forstå hvordan ting kunne gjøres. Vi prøvde blant annet ut hvordan vinkler på 60 grader fungerer som ryggstøtte. 

Mot sutten av dagen ble vi rammet av tidspress, og arbeidet effektivt for å få et konkret forslag i modell og plan. Det var egentlig lagt opp til grilling i parkområdet til NMBU, men tordenværet og tidspresset gjorde at vi heller tok en hyggelig middag/ grilling i paviljongen med rådhuset. Tid til å spise is finnes det derimot alltid, og finværet denne dagen bidro nok heller positivt på vårt bidrag til issalget på Rema 1000. 

Alt i alt en lang men gøyal og inspirerende dag!

Read More
TreStykker TreStykker

Dag 7: Valget

Dette var muligens den mest fornøyelige starten på en dag vi har hatt siden TreStykker 2020 begynte workshopen. Morgenen var varm, stemningen behagelig og smilene vandret lett rundt i rommet. Temaet var individuell frihåndstegning.

Vi har kommet til et punkt i prosessen der det er på tide å konkretisere veien vi ønsker prosjektet skal ta. Strategien var å la alle jobbe ut konkrete ideer og grep, legge dem frem for gjengen og deretter gruppere seg med andre som hadde lignende tanker.  Sammen ville man så utvikle et felles forslag.

At arbeidet har båret frukter var åpenbart. Mange av ideene, om ikke alle, var basert på grunnlaget lagt over de siste seks dagene. En inndeling på tre grupper ble naturlig. Frem til i dag hadde arbeidet hovedsakelig vært konseptuelt og overordnet, men nå tok vi et merkbart skritt fremover. Ting ble håndfaste. Ting ble ekte. Forslaget vi la frem noen timer senere ville avgjøre veien videre. Smilene fra morgentimen ble til latter og effektivt samarbeid.

Før lunsj hadde vi et foredrag med Bengt M. Tovslid fra Bergknapp. Selskapet er markedsledende innen utvikling av grønne tak i Norge og en av prosjektets hovedsponsorer. Vi fikk et innblikk i teknologien som gjør grønne tak mulige, samt hvilke muligheter som finnes for bruk og artssammensetning.

Som vanlig var det strålende sol da lunsjen meldte sin ankomst. Valget som skulle tas kunne vente til senere. Vi satt på de varme benkene langs vannspeilet og nøt pausen for det den var verdt. Nå skulle man kanskje tro at vi arkitektstudenter kun diskuterer moten på Løkka, massetetthet og Le Corbusier i pausene, men det er ikke tilfellet. Vi diskuterer faktisk brukergrupper også. Neida. Praten gikk blant annet i Corvus-fuglenes evne til å løse problemer, slektsforskning og baguetter fra Too good to go.

Men tiden løp fra oss. Stemmen til Veslemøy ljomet over plassen og vi trakk inn. Etter en halvtimes intensiv finpussing var gruppene klare til å legge frem forslagene. Det var tre vidt forskjellige formspråk, tre vidt forskjellige ideer, samtidig bar alle spor av å ha blitt utviklet i fellesskap. Det lå en ro over rommet. For undertegnede virket det som at folk senket skuldrene. Uansett utfall ville dette bli bra.

Det måtte fem runder med stemming til før resultatet ble noe annet enn uavgjort. Gang på gang ble resultatet for jevnt. Til slutt klarte vi altså å lande på et valg. Alternativ 1. På mange måter er det nå det begynner – hvordan gjøre ideen til virkelighet?

Read More
TreStykker TreStykker

Dag 6: Arkitektene møter ingeniørene

Da var vi kommet til sjette dag av idéworkshopen. Planen for dagen var å arbeide videre med den valgte orienteringen av designet fra gårsdagen, men nå med mål om å konkretisere både bruk, form og detaljering. Men først; en liten tur på verkstedet til NMBU! 

Vi startet dagen fordelt i to grupper for et HMS-kurs på verkstedet. Av overingeniør Roar Økseter ved NMBU fikk vi innføring i de ulike verktøyene vi vil få tilgang til under byggeworkshopen, samt nyttig informasjon om fremgangsmåter for arbeidet på verkstedet. Etter besøket arbeidet vi et par timer i de to gruppene. Den ene gruppen fikk i oppgave å lage en situasjonsmodell til felles bruk, mens den gjenværende begynte prosjektering med digitale verktøy. 

Siden delte vi oss i mindre grupper for mer diskusjon og utarbeiding av skisser, som deretter ble gjennomgått i fellesskap. Gårsdagens idé om et landskap av moduler ble her utfordret gjennom ønsket om et lettere uttrykk, med mulighet for bruk av spileelementer til å trekke konstruksjonen opp fra bakken. Det ble også sett på hvordan flateelementer kunne brukes til definering av rom og sittesoner. 

Etter lunsj kom professor dr. Ing. Thomas Thiis på besøk for hjelp med spørsmål relatert til konstruksjonsprinsipp og andre tekniske hensyn. Styrker og svakheter ved de ulike skissene ble diskutert, hvor konklusjonen ble å videreutvikle det valgte formspråket til en lettere variant, med mulighet for mer organiske former enn den tidligere valgte «kloss»-ordningen. En interessant tanke som oppstod her var en langstrakt modul som sonedelende element på tomten, som kunne bevege seg som et grønt bånd gjennom konstruksjonen. Vi så muligheter for flere ulike løsninger og orienteringer av en slik modul, og den ble slik et utgangspunkt for videre prosjektering frem til morgendagen.

Read More
TreStykker TreStykker

Dag 5: Utemøbler

Utemøbler var tema idag. Thomas Sund presenterte eit utval av dei mest populære produkta til den tradisjonsrike produsenten Vestre, kor han sjølv er marknadssjef for Norden.

Vestre har levert utemøblar sidan midten av nittenhundretalet, og i tillegg til godt design og kvalitet, jobber dei aktivt opp imot mange av FNs bærekraftigheitsmål. Dei har gjort store tiltak for å redusere karbonavtrykket, og prøver å få til eit komplett dokumenteringssystem for opphavet av råstoffa for produksjonen.

Thomas snakka vidare om sittekomfort, men ikkje minst om arbedet for å skape varierte moglegheiter for sitting i offentlege rom – med enkle middel. Produkta til Vestre er laga for å vare gjennom fleire tiår, og dei tilbyr re-lakkering, utskifting av trekomponentar og andre slitedelar.

Sidan teikna vi vidare frå der vi enda opp igår, då diskusjonen enda opp i at vi ville gå for ein aktiv, sjølvstendig rørsle eller retning i møte med halvsirkelen, og at vi ønska å at vår konstruksjon skal bevege seg frå asfalten og opp på graset langs denne linja, og slik skape ei frittståande kopling mellom desse to nivåa.

Vi tok i bruk ein ny metode for å kome vidare i prosjekteringsprosessen. I to like store grupper sat vi og teikna vidare frå der vi enda opp i felles diskusjon igår, og varierte mellom felles diskusjon i gruppa, og individuell teikning i stillheit. Etter ei tid lot gruppene teikningane ligge, men byta bord, slik at gruppe ein no teikna vidare på det gruppe to hadde laga. Resultata blei diskutert gjennom i fellesskap. Hovudtendensen i teikningane utforska eit landskap av boks-element som er tenkt å kunne settast saman på ulike måtar. I fellesskap vart vi enig om å gå for å utvikle dette konseptet vidare som hovudelement i prosjektet. Og så måtte vi rømme kulturhuset før lunsj, sidan nokon andre skulle ha lunsjmøtet sitt der idag.

Vi tok med teikningane ut i det fri, tok lunsj, og diskuterte sidan vidare korleis dette landskapet bygd opp av ulike moduler kan tenkast å ta form. Alle fekk til lekse å prøve å finne ein referanse til i morgon, som utgangspunkt til diskusjon om estetiske val og praktisk løysing.

Styret hadde sidan igår kome fram til at det ikkje let seg gjere å bygge på graset, men ein vart samd om at det evt går an å halde fram konstruksjonen med ein overhengande del i den retninga. Vi kom nok ein gong inn på diskusjonen om vi skulle halde fast med ein aktiv måte å forhalde seg til den dominerande halvsirkelen på, eller om vi skulle underordne oss sirkelen i plasseringa av vårt prosjekt.

Vi blei samde om å gå bort i frå ein radiell plassering, og heller stille prosjektet opp i ei meir rigid hovudretning opp mot sirkelen – ei vidareføring av avgjersla frå igår. Vi vart også samde om å fordele prosjektet på minst to ulike plasseringar.

Vi avslutta arbeidet litt tidlegare idag, og reiste til Drøbak for volleyball, bading, stuping, SUP-ing, grilling – det var så varmt i vatnet at vi vurderte å trekke grillpølsene der heller enn på grillen.

Read More
TreStykker TreStykker

Dag 4: Overordnet formspråk

I dag hadde vi æren av å ha besøk av Kjersti Vallevik Håbjørg fra Bar Bakke. Hun ga oss først en meget inspirerende forelesning om trekonstruksjoner. Fokuset var blant annet hvordan vi kan jobbe med trevirkets dimensjoner, det hele og enkle og ivaretakelse av tre som materiale. Vi ble inspirert gjennom mange gode eksempler. 

Med Kjersti som veileder jobbet vi så videre med gårsdagens overordnede ideer. Noen ideer ble videreutviklet, men helt nye ideer sprunget også ut.  Etter en del jobbing i ulike grupper hadde vi en felles diskusjon i plenum. Fellesnevnren for det utgangspunktet vi valgte å gå videre med var koblede soner, bakkekontakt, aktivitet, moduler og lekenhet. Siste vedlagte bilder viser det utgangspunktet som ble stemt fram for videre utvikling. Vi ser frem til å prøve oss frem med ulike variasjoner innen for dette overordnete formspråket. Målet er å lage møteplasser som inviterer inn ulike brukergrupper. Hvor en kan tilby brukerne ulike soner for å spille på konseptet avstand. Ved bølgende oppbygning og variasjoner innad i konstruksjonene håper vi å invitere til både lek og opphold – side om side. 

Read More
TreStykker TreStykker

Dag 3: Grønne tak og Resirqel

Idag fikk vi besøk av landskapsarkitekt og førsteamanuensis ved NMBU, Ingrid Merete Ødegaard. Hun holdt et interessant foredrag for oss om grønne tak og viktigheten av å inkludere blågrønne strukturer i byggeprosjekter. Hun snakket også litt om overvann og hvordan overvann kan håndteres og brukes som en ressurs. 

Etter foredraget kastet vi oss på syklene våre og rullet mot campus. Første stopp var det nye regnbedet ved meieribygget. Anlegget var under utbygging men skal etter hvert som det ferdigstilles, bidra til å fange opp regnvann fra takene rundt og samle det i en bekk som skal renne gjennom bedet. Videre trillet vi opp bakken mot Akropolis og inn på planteskolen hvor vi fikk se grønne tak som startet som en masteroppgave og som i dag brukes til forskning. Siste stopp på sykkelturen var ved noen studenthager utenfor den nye veterinærbygningen. Hagene blir brukt av studenter som en del av et emne, der de skal ta vare på plantene gjennom hele sommeren og samtidig loggføre resultater og observasjoner de gjør underveis. Takk til Ingrid for en fin omvisning!

Etter lunsj og en kopp kaffe på Vitenparken dro vi tilbake til Ås kulturhus hvor vi fikk et lite zoom-foredrag med Lasse fra Resirqel. Han fortalte oss litt om ombruk av byggematerialer, noe vi er opptatt av og ønsker å få til i dette prosjektet. Vi håper å kunne bestille enkelte ombruksmaterialer fra Resirqel men også at konstruksjonen vår er bygget på en måte som gjør at materialene lett kan brukes igjen i senere prosjekter. 

De to siste timene av dagen ble brukt til videre skissering og idemyldring rundt et av forslagene fra dagen før. Her kom det opp mange morsomme og kreative løsninger og det var flere som også dristet seg til å presentere helt nye ideer for gruppa. Ingenting er hugget i stein (enda), så det er veldig bra med nye forslag til hvordan konstruksjonen kan se ut! Gjennom hele denne siste skisseringsfasen fikk vi god veiledning og nyttige tips fra Aasmund Bunkholt, daglig leder i TreFokus, som er en av hovedsponsorene til TreStykker. 

Etter dagen i dag er undertegnede inspirert og ivrig til å jobbe videre med skisser og idemyldring og ser frem til morgendagen. Takk for i dag!

Read More